Ekonomi

Denizsiz şehirden Japonya ve Rusya’ya somon ihracatı

Denizsiz şehirden Japonya ve Rusya’ya somon ihracatı

TOKAT Tokat’ın Almus ilçesindeki Almus barajında ​​üretilen somon balığı başta Rusya ve Japonya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir.

Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üreten ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü, kafes balıkçılığıyla öne çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Havaların soğumasıyla birlikte bazı balıkçılar çalışmalarını deniz kenarındaki çiftliklere gönderiyor. Yaklaşık 350-600 gram ağırlığındaki balıklar, denizde kurulu çiftliklerde 2-3 kiloya geldiğinde ihraç edilmektedir.

“Güne erkenden başlıyoruz”

Su işleri mühendisi Selçuk Kalialioğlu, yoğunluğun ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde daha fazla olduğunu belirterek, “Burada 19 kafemiz var. Onun dışında Kırşehir’de 900 tonluk çiftliğimiz var. Çeşitli illerde başlattığımız projelerimiz var. Bütün işimiz alabalık üzerine. Somon ve alabalık, ‘yerli somon’ dediğimiz için üretiyoruz. Sabah erkenden güne başlıyoruz. Tekne ile konteynere geliyoruz ve kafesleri incelemeye başlıyoruz. Burada kafesleri giydirip inceliyoruz. Farklı ve farklı işlemler yapıyoruz. Döngü ve dönem değişikliği ile ilkbahar ve sonbaharda balıklar en yüksek seviyeye ulaşıyor. O zamanlar yaklaşık 2 buçuk-3 ton yem atıyoruz. Suyun çok soğuk ve çok sıcak olduğu yaz ve kış dönemlerinde bu rakamlara sahibiz. Balığın yoğunluğuna göre 500 kilo ile 1 buçuk tona ulaşabiliyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar döneminde yoğunluk daha fazla oluyor” dedi.

“Günümüzün yaklaşık 10-12 saati burada geçiyor”

Kalialioğlu, ihracatın yüzde 95’ini Japonya ve Rusya’nın karşıladığını belirterek, “Direkt ihracat yapmıyoruz. İhracatçı firmalara gönderiyoruz. Genelde Türkiye’de ihracat yapan firmalar Japonya ve Rusya ağırlıklı çalışıyor. Diğer Avrupa ülkeleri ise daha az yani yüzde 5. Kanada, Amerika gibi ülkeler yüzde 5’i kapsıyor. Yüzde 95’lik kısım Japonya ve Rusya’yı kapsıyor. Buradan ihracatçı firmalara gönderiyoruz. Balığı hangi formda olursa olsun düzenleyip bu ülkelere gönderip satıyorlar. Yaz ve bahar dönemlerinde bugünün 10-12 saati burada geçiyor.Yılın 365 günü birilerinin burada olması gerekiyor.İşçilerimizden biri mutlaka burada duruyor.Bizim 225 ton proje kapasitemiz var.Yaklaşık 225 veya 250 ton ortasında balık üretiyoruz.Yüzde 60 70’i canlı alabalık.Karadeniz’de işletmesi olan çiftliklere veriyoruz, orada balık yetiştirip 3-4 kiloya getirip satıyorlar. yani bu balıklar yurtdışına gitti. Geri kalanı ise bu dönemlerde “somon boyası” dediğimiz işleme tesislerine verilmekte ve bu tesislerden yurt dışına çıkmaktadır. Yerli hasat döneminde tüketilen balık miktarı yüzde 1-2’yi geçmiyor. Tabii bu durum son 3 yıldır böyle. Ondan önce ürettiğimiz tüm balıkları ülkeye satıyorduk. Bu şekilde ihracatın önü açıldığında ürünlerimizin tamamı hızla yurt dışına çıkıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu